Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

„Nezakonito ponašanje se ne isplati – Lopov uvijek bude otkriven“

mailprint fav manja slovaveća slova

19.12.2016.

Edukacija učenika osnovnih škola

Prva edukacija o prevenciji kriminaliteta učenika petih, šestih i sedmih razreda, sa osnovnom porukom „Lopov uvijek bude otkriven“, održana je u petak 16. decembra 2016. godine u Osnovnoj školi Grbavica I u Sarajevu.

Tokom edukacije učenici su se upoznali sa radom policije i policijskih službenih pasa na poslovima pronalaska narkotika, eksploziva i drugih predmeta.

Nakon kraćeg filma o aktivnostima i osposobljenostima pripadnika Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, djeca su se kroz praktičan rad upoznala sa radom organa krivičnog gonjenja i tako povećali svoje povjerenje u rad policije.

Učenici su imali priliku vidjeti da se nezakonito postupanje ne isplati i da lopov uvijek bude otkriven, odnosno da službenici policije, zajedno sa svojim obučenim psima, mogu brzo otkriti i tražene predmete i počinitelje krivičnih djela.

Riječ je o pilot projektu koji će se koristiti kao model za buduću saradnju policije i osnovnih škola u Bosni i Hercegovini, a u cilju blagovremene prevencije kriminaliteta i povećanja svijesti kod djece da se nezakonito postupanje ne isplati.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Jačanje tužilačkih kapaciteta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Federalnom upravom policije i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Projekat Jačanja tužilačkih kapacitet će pružiti podršku i ostalim ministarstvima obrazovanja i ministarstvima unutrašnjih poslova da ovu vrstu edukacije ugrade u svoje redovne planove rada i da ova edukacija bude prisutna u svim školama u Bosni i Hercegovini.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

1Slikazavijest.jpg

4Slikazavijest.jpg

2Slikazavijest.jpg

Ostale fotografije