Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Centar za sudsku dokumentaciju

mail print fav manja slovaveća slova

Uspostava nezavisne sudske vlasti u Bosni i Hercegovini - usklađenost sa europskim standardima

01.07.2014.

U prilogu možete preuzeti magistarski rad iz 2005. godine na temu “Uspostava nezavisne sudske vlasti u Bosni i Hercegovini - usklađenost sa europskim standardima“, Univerzitet u Sarajevu, Postdiplomski studij “Europske studije”, mentor: prof. dr. Zoran Pajić. Autor magistarskog rada je Mersudin Pružan, koji u trenutku objave ovog rada na stranici Centra za sudsku dokumentaciju VSTV-a obnaša funkciju kantonalnog tužioca u Kantonalnom tužilaštvu Srednjebosanskog kantona.

U radu se između ostalog navodi slijedeće: „U svijetu u kojem živimo nesporno da je jedna od ključnih odrednica demokratije i nužan uslov demokratskog razvoja svakog društva jasna podjela vlasti između zakonodavne, izvršne i sudske, te nezavisnost svake od njih u odnosu na ostale dvije. S obzirom na to da je Bosna i Hercegovina, kao i sve bivše socijalističke odnosno komunističke zemlje, bila uređena na način da ova podjela nije bila ni jasna ni dosljedno provedena, cilj rada je da se ukaže dokle je se došlo sa uspostavljanjem stvarne nezavisnosti sudstva, odnosno ukazati na procese, koji se u posljednjih nekoliko godina provode od strane domaćih organa vlasti pod nadzorom i uz sudjelovanje predstavnika međunarodne zajednice, a čiji cilj je uspostava efikasne i nezavisne sudske vlasti koja će biti po mjeri i u službi građanina, te u skladu sa europskim standardima.

Uspostava nezavisne sudske vlasti u Bosni i Hercegovini, kao proces koji svoj puni zamah uzima od početka novog milenija, u značajnoj mjeri je približio položaj sudske vlasti u BiH položaju sudstva u zemljama članicama EU i drugim europskim zemljama.“

Napomena: Rad je objavljen uz saglasnost autora.

 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh