Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Osnovni sud
Brčko Distrikta BiH

Obilježen Evropski dan civilne pravde u BiH

28.10.2011.

U organizaciji Osnovnog suda Brčko distrikta BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH dana 27. oktobra 2011. godine, u prostorijama Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, održana je centralna manifestacija obilježavanja Evropskog dana civilne pravde u BiH.

Obilježavanju ovog važnog dana za pravosuđe BiH odazvao se značajan broj predstavnika pravosudnih institucija iz Bosne i Hercegovine, nevladinog sektora i građana.

Manifestacija je započela u ranim jutarnjim satima posjetom učenika srednjih škola i predstavnika nevladinog sektora Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH. Učenici su imali priliku upoznati se sa radom suda i funkcionisanjem pravosudnog sistema, a sudije su učenicima kroz praktične primjere i simulaciju suđenja nastojali približiti tok sudskog postupka.

U uvodnom dijelu manifestacije goste su pozdravili Jadranko Grčević, predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Zlatko Kulenović, sudija Vrhovnog suda Republike Srpske.

Nakon toga, održan je Okrugli sto na temu "Besplatna pravna pomoć – iskustva sa područja Brčko distrikta BiH i standardi CEPEJ-a", na kome se govorilo o standardima CEPEJ-a i zakonodavstvu BiH iz oblasti pružanja besplatne pravne pomoći, kao i o iskustvima iz ove oblasti kako u Brčko distriktu BiH, tako i u drugim dijelovima BiH.

Obilježavanje Evropskog dana civilne pravde inicirano je od strane Evropskog vijeća, na temelju Preporuka evropskih ministara pravde. Na osnovu inicijative i preporuka, zamjenici ministara Vijeća Evrope su 05.06.2003. godine donijeli odluku da u saradnji sa Evropskom komisijom za efikasnost pravosuđa Vijeća Evrope (CEPEJ) ustanove Evropski dan civilne pravde.

Evropski dan civilne pravde obilježava se tokom posljednje sedmice mjeseca oktobra svake godine u mnogim državama članicama Vijeća Evrope, a cilj mu je da građanima približi pravosudni sistem, odnosno da im pruži mogućnost da bolje razumiju svoja prava, kao i način njihovog ostvarivanja i zaštite kroz funkcionisanje pravosudnog sistema. Svrha mu je da edukuje i informiše građane, ali i da okupi stručnjake kako bi razmijenili informacije iz pravne oblasti i susreli se sa korisnicima sudova.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Predsjednik VSTV BiH Milorad Novković

Evropski dan civilne pravde 2011.

Učenici srednje ekonomske škole u posjeti Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH

Evropski dan civilne pravde 2011.

Demonstracija suđenja

Ostale fotografije