Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Informatizacija pravosuđa BiH

30.09.2011.

Bez informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) nemoguće je pružiti visokokvalitetne i moderne sudske usluge, koje će odgovoriti svim potrebama društva. Proces informatizacije bosanskohercegovačkog pravosuđa bio je dosta dug, ali danas, BiH ima najsveobuhvatniji i najmoderniji pravosudni informacijski sistem u regiji, koji u velikoj mjeri doprinosi boljem ostvarivanju pravde.

Sve do 2004. godine pravosudne institucije funkcionirale su na sličan način kao i na početku 20. stoljeća. Neposredno prije uvođenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u pravosudni sistem, sudovi i tužilaštva imali su nešto više od 500 kompjutera na kojima skoro uopće nije bilo licenciranog softvera. Evidencije u predmetima vođene su ručno, a da bi se dobila neka informacija moralo se pregledati brdo papirnatih spisa.

Sudski sistem BiH grcao je pod teretom brojnih, veoma složenih predmeta proizišlih iz rata 1990ih, a u okruženju u kojem je broj sporova značajno porastao, zastarjele i neučinkovite prakse prijetile su da dodatno pogoršaju problem velikog broja zaostalih predmeta. Bila je potrebna drastična promjena u radu sudova, a upravo informacijsko-komunikacijske tehnologije su donijele tu promjenu.

I tako je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) pokrenulo ovaj zahtjevni projekt uvođenja  najsavremenijih, zahtjevima prilagođenih IKT rješenja.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom.
Dostupna je i na: Hrvatskom, Srpskom, Engleskom, Српском (ћирилица).

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Naslovna-stranica-brosure-BOS.jpg